Tečaj izrade Sunčane čipke – 16. i 17.03.2018.

Održana tradicijska radionica Sunčane čipke.

Vrijeme nastanka prave čipke pada u doba renesanse, razdoblja kada se u umjetnosti napušta teški srednjovjekovni kolorit, pa se i u oblikovanju tekstila tražila nova ljepota jednostavnosti i čistoći bjeline. Bijela platnena tkanina tako postaje dominantna za izradu pojedinih ukrašenih dijelova muške i ženske odjeće. Mjesto nastanka prvih čipaka područje je Europe. Čipka na iglu nastanila se na Mediteranu, s Venecijom kao ključnom točkom, dok se izrada čipke na batiće istodobno javlja na području zapadne Europe u Belgiji i Nizozemskoj.
Čipkarstvo se u Hrvatskoj pojavljuje istovremeno kao i ostaloj Europi. Samo je razvojni put tehnologije na prostoru Hrvatske bio različit od onoga u ostaloj Europi.
Pučko  otvoreno učilište „Dr. A. Starčević u svom programu rada već dugi niz godina održava radionice tradicijskih zanata s ciljem očuvanja istih.  Tako je  16. I 17. 3. 2018. održana radionica Sunčane čipke . U radionici su sudjelovale polaznice iz Gospića i Otočca  pa su uz zadovoljstvo stručne suradnice Veronike Filipec iz Zagreba  prvi motivi Sunčane čipke ugledali svijetlo dana.  Polaznice su pokazale veliko zanimanje za čipkanje  što je veliki poticaj  voditeljici radionica u Pučkom otvorenom učilištu Dragici Rogić da se  radionice čipkanja održavaju i dalje.

%d bloggers like this: