SNIMANJE ZA IZLOŽBU TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE

Zahvaljujući svojem geografskom položaju i utjecaju brojnih kultura u Hrvatskoj se razvila raznovrsna tradicijska kultura kakava se može naći malogdje u svijetu. Globalizacijom i modernim načinom života to bogatstvo koje je nastajalalo stoljećima u opasnosti je od zaborava i nestajanja .
Rijeka Evropska prijestolnica kulture pravo je mjesto za prikazati djelić tog bogatstva te  brojnoj publici koja će  od veljače 2020-e godine do veljače 2021 . posjetiti Rijeku, prezentirati reprezentativnu izložbu fotografija naziva “Tragom Hrvatske baštine “u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u ožujku mjesecu 2020. godine.
Na toj izložbi naći će se fotografije koje prezentiraju ne samo baštinu koja se nalazi u registru zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske već i ona dobra koja su prepoznata i zaštićena od strane Unesca.
Izložbom će biti obuhvaćeni tradicijski običaji sa prostora cijele Hrvatske od folklora i glazbala Primorja i Istre , Bećarca i različitih kola sa područja Slavonije, Sinjska alka i običaji dalmatinske zagore , bogatstvo običaja dubrovaćkog primorja kroz nošnju i  ples  Linđo, bojni plesovi Korčule i Lastova .
Kako bi izložbom bilo doćarano Ličko prelo odnosno folklor i običaji sa područja Like fotograf Marko Gracin
snimao je članove FA “Dr. Ante Starčević”. Tako će i lički folklor i tradicija biti ovjekovječeni na njegovim fotografijama i prezentirani na ovoj, za očuvanje hrvatske baštine, vrijenoj izložbi.

 

   

%d bloggers like this: