“Tradicijska glazba i ples Dinarskog područja”

U Otočcu je 10. i 11.ožujka 2018.održan dvodnevni seminar sa temom “Tradicijska glazba i ples Dinarskog područja” kojeg su drugu godinu za redom vodili prof. Vidoslav Vido Bagur i dr.sc. Joško Ćeleta, Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Polaznici seminara bili su i članovi FA „Dr. A. Starčević”  Gospić Vesna Bunčić, Lucija Došen, Viktorija Rogić, Antonija Rosandić, Milan Štefančić, Mirko Jovanović i voditeljica Dragica Rogić.

Polaznici su imali priliku naučiti pjesme i kola iz Radovina/ Galovca ( Ravni Kotari), pjesme i kola s otoka Ugljana ( Kali i Preko), pjesme i kola iz Perušića ( Lika), pjesme i kola iz Drniša, pjesme i kola iz Vinjana ( Imotska krajina) Šetano kolo iz Rakovice ( Kordun/Lika), pivanje na bas po bukovačku ( Medviđa, Bukovica), samačko ( čobansko) pjevanje ( Lovinac, Lika), samačko (čobansko) pivanje (Srijanje, Gornja Poljica), pivanje u kolu (Polača, Ravni Kotari), muško pivanje na bas ( Polača, Ravni Kotari),pjesma u šetanom kolu ( Kuterevo).

Na završnom koncertu koji je održan drugog dana 11. ožujka 2018. u 18 sati polaznici su imali priliku i publici pokazati ono što su naučili. Osim što su imali priliku upoznati pjesme i kola Dinarskog podneblja prilika je to i za upoznavanje i druženje sa folklorašima iz drugih krajeva Lijepe naše.

 

"Tradicijska glazba i ples Dinarskog područja"

%d bloggers like this: