OTVORENA IZLOŽBA TRADICIJSKIH TORBI POD NAZIVOM “SVETO I SVEČANO”

Proteklih tjedana djelatnici Pučkog otvorenog učilišta „Dr. Ante Starčevića“ samostalno su krenuli u uređenje i opremanje prostorije u kojoj će provoditi radionice tradicijskih zanata. Osim za provedbu radionica prostorije je zamišljena i za postavljanje izložbi, odnosno za izlaganje i prezentiranje raznih predmeta i proizvoda.

U novouređenom prostoru  i u suradnji sa Hrvatsko-američkim društvom postavljena je izložba pod nazivom „Sveto i svečano“, koja ujedno predstavlja nastavak projekta Hrvatsko-američkog društva pod nazivom „Festival paralela“. Tema izložbe su tradicijske torbe – lička torba i twined bag (indijanske torbe ).

Članovi Folklornog ansambla „Dr. Ante Starčević“ su nas, odjeveni u nošnje i žene noseći ličke torbe, pjesmom uveli u otvaranje izložbe.

U ime Učilišta prisutnima se obratio organizator kulturnih događanja Danijel Čorić koji je ujedno i otvorio izložbu.

Osim uzvanika i posjetitelja, otvorenju je nazočila zamjenica gradonačelnika grada Gospića Kristina Prša koja je podržala svrhu izložbe, Marina Ljubišić, predsjednica Hrvatsko-američkog društva, koja nam je rekla nešto više o projektu preko kojeg je došlo do suradnje kao i o samoj  tehnici izrade twined bag i Goran Stojanović član Hrvatsko-američkog društva.

Stručna suradnica za programe tradicijske kulture i osnivačica Udruge „Gačanka“  Dragica Rogić predstavila je i rekla nekoliko riječi o tehnici izrade i ukrašavanja tradicionalnih ličkih torbi.

Tako obilazeći izložbeni prostor možemo vidjeti razne originalne ličke torbe i slike indijanskih torbi odnosno njihovu usporedbu, sličnosti u tehnici izrade i ukrašavanja kao i torbe, inspirirane elementima ličke torbe, koje su izradile djelatnice Učilišta.

Izložbom su najviše zastupljene ženske torbe i uglavnom su ih izrađivale žene pa je shodno tome izložba otvorena na Međunarodni dan žena.

Dio ugođaja s otvaranja izložbe pogledajte na linku : https://youtu.be/vqookG58DhM

OTVORENA IZLOŽBA TRADICIJSKIH TORBI POD NAZIVOM "SVETO I SVEČANO" OTVORENA IZLOŽBA TRADICIJSKIH TORBI POD NAZIVOM "SVETO I SVEČANO" OTVORENA IZLOŽBA TRADICIJSKIH TORBI POD NAZIVOM "SVETO I SVEČANO"  

     

%d bloggers like this: