NOĆ KAZALIŠTA 2017.

25. studenog 2017. (subota) u 19,30 sati

KAZALIŠTE “SMJEŠKO” , ZAGREB

Frana Marija Vranković

“KAKVA MAJKA, TAKVA KĆI”

 

Marija Jurić – Zagorka svojim je romanima i dramama oduševila zagrebačku publiku između dvaju svjetskih ratova. O njezinom radu u Obzoru, Jutarnjem listu te književnom stvaralaštvu proteklih se godina govorilo mnogo, no slabo je poznato kako je Marija Jurić provela djetinjstvo i mladenaštvo te kakav je odnos imala s majkom. Predstava „Kakva majka, takva kći“ prati suživot Zagorke i njezine majke Josipe od Zagorkinog rođenja 2. ožujka 1873. u kuriji Negovec do njihovog posljednjeg susreta na sprovodu Marijine sestre i Josipinog najmlađeg djeteta Dragice, u Krapini, 16. studenog 1897. godine. Iako su bile slične po damskom skrivanju svoje dobi i datuma rođenja, izgledu te tužnom kraju, Marija i njezina majka imale su potpuno suprotne poglede na svijet i smisao uspješnog života. Ovo je predstava o obilju ljubavi u tom odnosu, poštovanju, toleranciji te o sukobima kćeri i majke.

NOĆ KAZALIŠTA 2017.

 

„Kakva majka, takva kći“ predstava je koja se bavi biografijom naše prve novinarke, književnice i aktivistice i to razdobljem njena života do dolaska u Zagreb. To vrijeme obilježava slojevit odnos Zagorke s majkom koja je ostavila dubok trag na život i stvaralaštvo Marije Jurić. Kazalište „Smješko“ ovom predstavom pokreće scenu za publiku 15+, s inovativnim pristupom prikazivanja u obliku dokumentarno-igrane drame o životu plodne spisateljice. Predstava je nastala po motivima Zagorkinih autobiografskih zapisa „Što je moja krivnja“.
Tekst: Frana Marija Vranković
Režija: Jasmin Novljaković Glume: Mia Krajcar (Marija Jurić)
Mirta Zečević (Majka)
Dob: 15+
POPRATNI PROGRAM
 
20,30 sati – predvorje Učilišta, izložba o ženskim kazališnim pričama, druženje s glumcima Mijom Krajcar, Mirtom Zečević i glumcima Amateskog kazališta Gospić.

ULAZ  JE BESPLATAN A ULAZNICE MOŽETE PREUZETI U UČILIŠTU !

%d bloggers like this: