LIKE LIKA FESTIVAL SPAJA LJEPOTU GLAZBE I KRAJOLIKA 21.- 30.07.2023.

Treće izdanje Like Lika Festival održava se od 21. -30. srpnja u Otočcu, Senju, Gospiću, Gornjem Kosinju i Brinju, a predstavit će vrhunske umjetnike i ansamble domaće glazbene scene.

Lika je toliko lijepa i raznolika da očarava i mami s koje god joj strane prišli. Uz prirodne znamenitosti, izvore rijeka, jezera, slapove, bogatstva nacionalnih i pećinskih parkova, Lika čuva i otkriva bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Hrvatske.

Bogata festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae završava Like Lika Festivalom koji organizira u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem Dr. Ante Starčević u Gospiću i Turističkom zajednicom Grada Otočca, a uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Ličko-senjske županije, Grada Otočca i Gospića te Općine Perušić.i Brinje.

Like Lika Festival uglazbljuje autentične prirodne i drevne kulturne lokacije vrhunskim glazbenim izvedbama ozbiljne i suvremene glazbe, a u spoju netaknute prirode i drevne povijesti s glazbom otkriva sve mirise, boje, okuse i zvukove Like. Ovogodišnje treće izdanje Like Lika Festivala kreće iz Otočca – drevnoga grada čije se ime spominje još na Baščanskoj ploči. Sjajna prilika za posjetiti Otočac svakako je otvorenje Like Lika Festivala, u Gradskom parku u petak 21. srpnja u 21 sat, koncertom jazz banda Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ansambla LADO koji će predstaviti album „Untamed“. Riječ je o projektu koji predstavlja eklektičan spoj jazz i etno glazbenog izričaja pričajući neke od najljepših hrvatskih bajki i legenda, a ove je godine nagrađen Porinom za najbolji World Music album.

Slijedeća lokacija Like Lika Festivala još je jedan drevni gradić – Senj, jedan od najstarijih   primorskih gradova koji u kontinuitetu postoji već preko dva i pol tisućljeća. Senjska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije smatra se jednim od najznačajnijih kulturnih spomenika Gospićko-senjske biskupije, a u njoj će nastupi Ansambl Antiphonus. Koncert će se održati u subotu, 22. srpnja u 21 sat.

Treću večer Like Lika Festivala provest ćemo u čarobnom gradu Gospiću, gdje će u atriju Muzeja Like, u nedjelju 23. srpnja u 21 sat nastupiti sjajan jazz band B’s FUNstallation, predstavljajući svoj najnoviji album Hold On koji je ove godine bio nominiran u kategorijama nagrade Porin za Najbolji album jazz glazbe i Najbolju skladbu jazz.

I ove se godine Like Lika Festivalom vraćamo se na jedno posebno mjesto – u Gornji Kosinj – dajući podršku Kosinjanima u njihovoj pola stoljeća dugoj patnji uslijed stalnih prijetnji potapanjem zbog izgradnje akumulacijskog jezera. U crkvi sv. Antuna Padovanskog, u kojoj su povijesne orgulje Jana Tučeka s kraja 19. stoljeća, u subotu 29. srpnja u 20 sati nastupiti će trubač Dario Teskera i orguljaš Alen Kopunović Legetin.

Ovogodišnje izdanje Like Lika Festivala zaključujemo u Brinju, smještenom na staroj Jozefinskoj cesti između obronaka dvije kršne planine Velebita i Male Kapele. Bogatu kulturnu baštinu Brinja čini nekoliko crkava i kapela starih više od šest stoljeća, kao i stari grad Sokolac istaknut na uzvisini u brinjskoj kotlini. Jedna od najstarijih sakralnih građevina u Brinju je crkva Sv.Vida, gotička građevina iz 14. stoljeća sa svetištem šiljastog oblika i zvonikom nepravilnog tlocrta uz glavno pročelje. U njoj će u nedjelju, 30. srpnja u 20 sati, nastupiti dvije sjajne harfistice: Diana Grubišić Ćiković i Veronika Ćiković i prelijepim programom zaključiti treći Like Lika Festival.

Svi se koncerti snimaju i biti će dostupni na YouTube kanalu Like Lika Festival. Ulaz na sve koncerte je slobodan. Lika je destinacija koju želite doživjeti, posjetiti, istražiti slušati i disati punim plućima! Vidimo se na Like Lika Festivalu!

LIKE LIKA FESTIVAL
21. – 30.7.2023.
Otočac, Senj, Gospić, Gornji Kosinj, Brinje
21. 7. – PETAK – 21.00
Gradski park – Otočac
Borna Šercar’s Jazziana Croatica & LADO
22. 7. – SUBOTA – 21.00
Katedrala Uznesenja BDM – Senj
Ansambl Antiphonus
23. 7. – NEDJELJA – 21.00
Atrij Muzeja Lika – Gospić
B’s FUNstallation
29. 7. – SUBOTA – 20.00
Crkva sv. Antuna Padovanskog – Gornji Kosinj
Dario Teskera, truba
Alen Kopunović Legetin, orgulje
30. 7. – NEDJELJA – 20.00
Crkva sv. Vida – Brinje
Diana Grubišić Ćiković, harfa
Veronika Ćiković, harfa
%d bloggers like this: