KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Program za Gospić, 13.1.2020.   

  1. Castelnuovo- Tedesco: Sonata (Omaggio a Boccherini)

(1895.-1968.)                                   Allegro con spirito

                                                         Andantino, quasi cancone

                                                         Tempo di Minuetto

                                                         Vivo ed energico

 Benjamin Britten:                            Iz ciklusa „Narodne pjesme, aranžmani“

(1913.-1976.)                                     Sailor- boy

The Soldier and the Sailor

 Ivo Josipović:                                    U samoći (praizvedba)

(1957.)

 Boris Papandopulo:                         Dodekafonska studija

(1901.-1991.)

 Četiri bosanske

Kod ovako duge noći…

Bacala se l’jepa Cvjeta jabukom…

Igrali se vrani konji…

Grana od bora pala kraj mora…

 Joaquin Rodrigo:                             Tres piezas españolas

(1901.- 1999.)                                    Fandango

                                                           Passacaglia

                                                           Zapateado

 Josip Hatze:                                      Lađa u noći

(1879.-1959.)

(obr. Tvrtko Sarić)

 Elda Krajcar-Percan:                      Dvije solo pjesme na stihove Dobriše Cesarića 

(1958.)                                                           Uzdišu vali, pjeni se more

(obr. Tvrtko Sarić)                             Slap

Ivana Rukavina, kontraalt

Tvrtko Sarić, gitara

Ivana Rukavina rođena je u Gospiću. Osnovnu glazbenu školu, temeljni predmet klavir, završila je u Senju, područna škola Gospić, u klasi nastavnika Zvonimira Kosa. Diplomirala je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru.

Prvi pjevački nastup imala je s deset godina na glazbenom festivalu „Prvi pljesak“, 1999. godine na kojem je osvojila prvu nagradu. Održala je više samostalnih koncerata u suradnji sa istaknutim glazbenicima, gitaristom Tvrtkom Sarićem i sopranisticom Darijom Hreljanović. Dosadašnjim nastupima najviše se predstavila gospićkoj publici, ali je ostvarila više koncerata u Zadru, u suradnji sa Zadarskim Sveučilištem, te u Zagrebu (dvorana HGZ-a). Njen repertoar obuhvaća glazbene epohe od baroka, preko romantizma, pa sve do 20. stoljeća. 2018. godine u suradnji s Tvrtkom Sarićem,  praizvela je „ Četiri bosanske“ za glas i gitaru, Borisa Papandopula. Pjevanje usavršava radeći s vokalnim pedagozima, Darijom Hreljanović i Natašom Antoniazzo. Jedna je od inicijatora osnivanja, i članica od osnutka, pjevačkog zbora Degenija (zbor Odjela za nastavničke studije u Gospiću), s kojim i solistički nastupa.

Zaposlena je na OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik, na mjestu učitelja Glazbene kulture.

 

Tvrtko Sarić rođen je Gospiću. Glazbenu naobrazbu započeo je u Rijeci gdje se tri godine školovao u klasi Nikole Jedrlinića da bi potom maturirao u Zagrebu u klasi prof. Ištvana Römera. Diplomirao je u klasi prof. Darka Petrinjaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Na Visokoj školi za glazbu u Lovranu pohađao je jednogodišnju specijalizaciju u klasi prof. Gorana Listeša. Tijekom studija i kasnije, usavršavao se na domaćim i međunarodnim majstorskim tečajevima. (V. Dešpalj, M. L. Saomarcos, A. Carlevaro). Koncertirao je u Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, BiH, Meksiku i SAD-u. Kao solist, nastupao je s Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Celjskim godalnim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, gotovo svim gudačkim kvartetima u Hrvatskoj, te kao član ansambla za suvremenu glazbu Cantus. Od 2010. do 2015.godine bio je član je renesansnog ansambla Minstrel, gdje je svirao lutnju. Od 2016. godine nastupa u kvartetu gitara (Zoran Dukić, Petrit Ceku i Maroje Brčić). S Kvartetom je, 2017. godine, na 68. dubrovačkim ljetnim igrama, dobio nagradu Orlando (nagradu dodjeljuje HRT za najbolji  koncert). Snima za diskografske kuće u Hrvatskoj i Sloveniji. Dobitnik je nagrade Porin (autorski nosač zvuka Berislava Šipuša, „Zajedno“, Cantus, 2018.).

Osnivač je i umjetnički ravnatelj nekoliko glazbenih ciklusa na području grada Gospića i Ličko-senjske županije. U zvanju višeg predavača zaposlen je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru, te na Glazbenim školama u Črnomlju i Gospiću. Na spomenutom odjelu 2012. godine osnovao je pjevački zbor „Degenija“.  Za „izvrsna postignuća u umjetničkom radu i vođenju Zbora“ nagrađen je, 2017. godine Rektorovom nagradom.

%d bloggers like this: