KLASIKA U PUČKOM

PROGRAM 

Iva Ljubičić i Kosjenka Turkulin, klavir četveroručno

 

W.A. Mozart: Sonata u C duru za klavir četveroručno Kv 521

                 Allegro- Andante- Allegretto

Končić: Dnevnik zlatne ribice

Olimpijski san – Buka/Igra  – Bolesna uspavanka – Uzlazeće kapljice

Upitno prijateljstvo – Neopisiva sreća

F.Mendelssohn: Allegro brillant Op.92

Saint Saens: Danse macabre

 

Iva Ljubičić i Kosjenka Turkulin istaknute su hrvatske mlade pijanistice, obje sa mnoštvom nastupa diljem Hrvatske i šire. U duu djeluju od 2012. godine. Njihov repertoar obuhvaća niz djela od klasike do 21. stoljeća i uključuje najvažnije skladbe pisane za klavir četveroručno. Dosad je duo nastupao u brojnim hrvatskim gradovima i u inozemstvu. 2016.godine Iva Ljubičić i Kosjenka Turkulin osnovale su Zagrebački festival klavirskih dua koji se uspješno odvija svakog listopada u koncertnim prostorima u Zagrebu te okuplja najbolje hrvatske pijaniste, čembaliste i orguljaše u vidu komornog muziciranja za dva insturmenta ili četveroručno.

 

Kosjenka Turkulin počela je učiti klavir u razredu Ljerke Čavić-Tomčik na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 2003. osvojila je stipendiju koja joj je omogućila da kao jedan od pet stipendista polazi Colleggio del mondo unito dell’ Adriatico u talijanskom gradiću Duinu. Usporedo, pohađa međunarodnu glazbenu školu Tršćanskog trija gdje pohađa nastavu klavira kod Alberta Miodinija i komorne glazbe sa članovima Tršćanskog trija (Dario de Rosa, Renato Zanettovich,) te Maureen Jones i Enrica Bronzija. Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija a komornu glazbu na Konzervatoriju u Parmi u razredu Pierpaola Maurizzija. Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe u razredu Parmskog Trija na Accadmia di Fiesole u Firenzi te sudjelovala na raznim seminarima komorne glazbe (Trio Čajkovski, David Geringas). Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na Međunarodnim natjecanjima Città di Montichiari (duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (lied). Ostvarila je brojne nastupe kao solistica i članica komornih sastava ( Tribina Darko Lukić, ciklus Virtuoso, ciklus koncerata „Iz Salona Očić“, Rapske ljetne večeri, Glazbene staze…). U 2015. g. ostvarila je projekt „MaNNifestacija“ u suradnji sa Goethe Institutom u Zagrebu povodom 140te obljetnice rođenja Thomasa Manna. Redovito surađuje sa sopranisticom Anom Lice  i kao članica klavirskog dua sa pijanisticom Ivom Ljubičić. Osnivačica  je klavirskog trija Roter Igel.

Korepetitor je na gudačkom i puhačkom odjelu G.U. Elly Bašić u Zagrebu.

 

Pijanistica Iva Ljubičić završila je diplomski i poslijediplomski studij usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić i poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu iz područja menadžmenta u kulturi. Tijekom školovanja osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima pijanista. Bila je stipendistica Grada Zagreba u periodu od 2000. do 2006. Usavršavala se na seminarima uglednih pijanista (E. Indjić, R. Muraro, B. Romanov, N. Flores). Ostvarila je nastupe diljem Hrvatske (ciklusi Virtuoso, Mladi za mlade, „Iz Salona Očić“, Tribina Darko Lukić, Makarsko ljeto…) i u inozemstvu (Italija, Slovenija, Makedonija, Švicarska). Sudjeluje u izvođenju edukativnih umjetničkih programa u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske (Ruksak (pun) kulture) i Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu). Osim što nastupa solistički, bavi se i komornim muziciranjem te pisanjem prilagodbi za različite komorne sastave. Voditeljica je i osnivačica ciklusa Glazbene staze i članica ansambla Glazbene staze – jedinog hrvatskog “pierrot” sastava, djeluje u duu s pijanisticom Kosjenkom Turkulin te u ansamblu Le trio uz sopranisticu Mariju Lešaju i flautisticu Edu Rimanić. Profesorica je klavira u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu.

%d bloggers like this: