Kazališna predstava…

 

HNK Zagreb

u suradnji sa Aplauz Teatrom

Yasmina Reza
ART

20.05.2014.

20.00 sati

ulaznica 40,00 kn

Redatelj: Marko Juraga

Prijevod: Sonja Bašić

Kako se dugogodišnje prijateljstvo može naći u krizi zbog umjetničkog djela?

Serge, 50-godišnji dermatolog, za 200000 franaka kupi “bijelu sliku” poznatog francuskog slikara Antriosa, ni ne sluteći kako će upravo ta slika postati glavna prepreka u prijateljstvu s Marcom, 50-godišnjim avio-inženjerom.

Njihovo je prijateljstvo ugroženo zbog nesuglasica oko “vrijednosti” slike. Njihov zajedniči prijatelj Yvan, 48-godišnji mladoženja, pokušat će pomiriti Sergea i Marca, iako je i sam u velikim brigama oko svoje skore ženidbe.

Serge, Marc i Yvan, suočeni s mnogim razmiricama, prisiljeni su preispitati svoje prijateljstvo. To i čine kroz duhovite i iskrene opservacije jedan o drugom. Brze i tople dijaloge. Žučne rasprave o umjetnosti. Kroz tekst koji čas od smijeha, čas od tuge, tjera suze na oči. Bijela slika…pozadina je bijela, s nekoliko poprečnih bijelih linija… nije bijela…ili jest?

Suvremenost rečenica i misli u ovom tekstu, te njegovih razloga nadilazi samu dramu i publici postavlja pitanje o prijateljstvu u današnjem svijetu, ali i u prošlom i budućem, jer neupitna je svevremenost krize prijateljstva i krize srednjih godina.

Tri prijatelja, tri slike, tri problema, tri pogleda na život i umjetnost. Pitanje koje autorica teksta postavlja preko likova na sceni nije pitanje: “Tko je u pravu? Čije mišljenje je točno?” već tko će lakše promijeniti mišljenje za dobrobit prijateljstva, koji lik će prešutjeti što stvarno misli. Pitanje: “Tko će pristati? “

Ovaj komad postavlja pred glumca veliki zadatak. Traži osobu i osobnost, ali ne osobnost upisanu u dijalog ili didaskaliju, već onu koja se krije u tišini, onu koja je upisana u osjećaj odnosa između dva glumca.

Traži pažljivu igru i poigravanje s odnosom kazališnog i nekazališnog života. Pred redatelja, pak, postavlja zadatak pažljivog čitanja svih pauza i corona, svih crescenda i ritardanda upisanih u partituru odnosa između likova te, još interesantnije, ostavlja preciznu “slobodu” u iščitavanju odnosa lika prema vlastitoj rečenici, a glumcu prema vlastitom “JA”.

Ova predstava nudi izuzetnu izvedbu trojice glumaca, koji svojom fascinantnom vještinom bojanja rečenica čas ozbiljno, čas duhovito tjeraju publiku na osamdesetak minuta potpunog kazališnog uživanja- uživanja u vještini kazališta i prijateljstva.

 

 

 

%d bloggers like this: