IZLOŽBA MASKE I DASKE

Izložba Maske i daske, povijest kazališnih gostovanja u Gospiću s kraja 19. i početka 20. st. postavljena je povodom Noći kazališta 19.11.2022.  a realizirana je u suradnji sa Državnim arhivom u Gospiću. Izložba je otvorena do 29.11.2022.

Izložba nas vrača u vrijeme putujućih kazališnih družina ali i osnivanja prvih stalnih hrvatskih kazališnih kuća. U vrijeme kada su kazališna gostovanja trajala desetak i više dana tijekom kojih su se izvodile mnogobrojne predstave. Repertoar tog vremena, u kojem prevladavaju jednočinke, dvočinke i kratki šaljivi kazališni prizori privlači pažnju nekim vrlo slikovitim naslovima poput: Čaša vode, Ćuška u kazalištu, Dvije patke, Naše cvijeće, Hoće da vraguje i sl. U isto vrijeme publika tog doba mogla je vidjeti uprizorena klasična djela svjetske i hrvatske književnosti.
Vrlo detaljni novinarski osvrti na svaku od prikazanih predstava preteča su kazališne kritike ali i pogled u društveni život tog vremena. Izuzetno su vrijedne kratke crtice na kraju članaka iz kojih doznajemo da su i tada, baš kao što se dešava i dan danas, poneki gledatelji kasnili na predstavu, da se na neke predstave publika nije ili se odazvala u jako malom broju, da je postojalo rivalstvo među kazališnim družinama i da je publika bila podijeljena na zagovaratelje i protivnike pojedinih kazališnih trupa.
Maske i daske otkrit će vam kazališnu umjetnost i životni teatar od prije više od stotinu godina, stoga
umoljavamo općinstvo da je posjete u što većem broju.

%d bloggers like this: