GALERIJA LU: OTVORENA IZLOŽBA MARIJANA RICHTERA

Marijan Richter

rođen je 1957. u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1983. godine, a 2013. godine obranio je doktorsku dizertaciju s temom Slika između izgleda i pogleda.

Realizirao je preko osamdeset izložbi od čega četrdeset samostalnih u Hrvatskoj i u inozemstvu. O njegovom radu snimljeno je nekoliko televizijskih priloga (Slikanje fotografije, TV izložba).

Monografiju RICHTER Margarite Sveštarov Šimat objavio je ArTresor uz financijsku podršku Ministarstva kulture 2012. godine. Knjigu Marijana Richtera Slika između izgleda i pogleda objavio je ArTresor uz financijsku potporu Ministarstva znanosti 2016. godine.

Kao predstavnik kulture Republike Hrvatske boravio je 2017. godine na rezidenciji u Cité inernational des arts u Parizu gdje je u atelieru Croatie realizirao dvije izložbe pod nazivom La peinture entre image et regard.

Aktivnosudjelujenameđunarodnimsimpozijimaoumjetnosti   i likovnoj pedagogiji (Osijek, Opatija, Poreč, Gospić, Pariz). Objavljuje znanstvene radove i eseje u području umjetnosti, odgoja i obrazovanja (Acta Iadertina, Zbornik radova Akademije umetnosti u Novom Sadu, Journal of Elementary Education, 3. program Hrvatskog radija).

Docent je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru gdje predaje kolegije umjetničkog područja.

Slikanje fotografijom

Ove fotografije nisu originali prema standardima fotografskog zanata. Svaka fotografija jednokratnog prizora nastalog rezanjem, kidanjem, podmetanjem- dometanjem-umetanjem isječaka drugih fotografija, naknadno je kadrirana i obrađena na mobitelu kojim je snimljena. Neoštrine, refleks svijetla na površini fotografirane fotografije sastavni su dijelovi cjeline, baš kao i naknadno manipuliranje bojom, kontrastom, saturacijom, kadrom.

GALERIJA LU: OTVORENA IZLOŽBA MARIJANA RICHTERA GALERIJA LU: OTVORENA IZLOŽBA MARIJANA RICHTERA

%d bloggers like this: