ANIMAFEST U KINU “KORZO”

 

1.Program za djecu i mlade/7 kratk. filmova/56 min/dob +4
06.06.2014. u 14:00
trajanje: 56′ | format: HD file | dob: 4+

Središnji događaj Programa za djecu i mlade Animafesta 2014 jest Natjecanje filmova za djecu, međunarodna konkurencija filmova koju je temeljem prijedloga selekcijskih komisija i vlastite ekspertize odabrala slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj. Izbor filmova za najmlađu publiku između ostalih predstavlja najplodniju hrvatsku autoricu animiranog dječjeg filma Ivanu Guljašević s radovima Drveni neboder i Nosorogov oglas te slovenskog autora Kolju Saksidu s filmom Koyaa – Ruža.

2.Lutka film /5 kratk. filmova /70 min/dob 16+
06.06.2014. u 16:00
trajanje: 70′ | format: HD file | dob: 16+

 

Izbor kratkometražnih animiranih filmova iz središnjeg tematskog programa Animafesta 2014 – retrospektive lutka-filma koja donosi potpunu svjetsku top-listu te tehnike u izboru 45 vodećih umjetnika današnjice (braće Quay, Barryja Purvesa, Jiříja Barte, Stephana Aubiera i Vincenta Patara…) te retrospektive hrvatskog i francuskog lutka-filma. Među filmovima sa svjetske top-liste ističu se radovi velikana animacije gline Nicka Parka Wallace i Gromit: The Wrong Trousers i Creature Comforts koji su Britancu donijeli Oskare, a tu je i pobjednik Animafesta 2012 Oh Willy… Emme de Swaef i Marca Jamesa Roelsa. Hrvatska produkcija donosi, pak, uspješnice poput Priče s početka vremena Božidara Trkulje i Simulacre Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, nagrađene na Danima hrvatskog filma.

 

3.cartoon D’Or/6 kratk. filmova/54 min/dob:16+
06.06.2014. u 18:00
trajanje: 54′ | format: HD file | dob: 16+

Šest kratkometražnih animiranih filmova nominiranih za Cartoon d’Or, europsku nagradu za najbolji kratki animirani film. Head Over Heels, pobjednik u ovoj konkurenciji 2013. godine, neobična je priča o otuđenim supružnicima koji su se povukli u zasebne dijelove stana – ona na strop, a on na pod. Film je bio nominiran za Oscara, a Timothy Reckart, kojemu je Head Over Heels debi, nadahnuo se vlastitom ljubavnom pričom i Rembrandtovom slikom. Belgijsko-francuski film Bettys Blues pripovijeda o ljubavi i osveti u New Orleansu 1920-ih uz, dakako, mnoštvo dobre glazbe, Off the Track bavi se stresom vozačkog ispita, a Women’s Letters vodi nas na bojišta Prvog svjetskog rata. Odabrani finalisti dokazali su se osvajajući nagrade na prestižnim festivalima, što je i kvalifikacijski kriterij za Cartoon d’Or koji dodjeljuje Europska udruga za animirani film CARTOON uz potporu Programa MEDIA.

 

%d bloggers like this: